Băncile nu-şi plătesc foarte bine angajaţii

Deşi 2021 a fost un an în care băncile au înregistrat profituri record, acest lucru nu se reflectă şi în salariile pe care le câştigă majoritatea angajaţilor din acest sector.

Media salarială din Banking este de 3.800 de lei, conform datelor introduse până în acest moment în Salario, comparatorul de salarii marca eJobs, de către specialiştii care activează în domeniu.

Totodată, se remarcă diferenţe salariale majore între poziţiile de top management şi de birouri şi cele din sucursale, unde activează majoritatea angajaţilor, acest lucru contribuind la o medie salarială scăzută la nivel de industrie. Vorbim, astfel, de o medie aliniată cu salariul mediu net pe economie, care, în februarie 2022, era puţin peste 3.800 de lei pe lună.

Acest lucru plasează Bankingul pe acelaşi nivel cu Imobiliare şi eCommerce, dar la distanţă considerabilă de fruntea clasamentului, dominată de IT, unde media salarială depăşeşte 5.000 de lei.

„Dacă ne uităm la distribuţia salarială, doar 3,3% dintre angajaţii din domeniu câştigă peste 2.000 de euro pe lună, în timp ce 3 din 5 angajaţi din acest sector primesc la final de lună sub 4.000 de lei net. Acest lucru se explică şi prin faptul că oferta de specialişti depăşeşte cu mult cererea, căci numărul de joburi nou create în domeniu nu reuşeşte să ţină pasul cu numărul anual foarte mare de absolvenţi de studii economice”, spune Raluca Dumitra, Head of Marketing la eJobs România, liderul pieţei de recrutare din România.