21.1 C
Bacău
joi, octombrie 6, 2022
AcasăExternCroaţia intră în zona euro: România îndeplinea toate cele patru criterii pentru...

Croaţia intră în zona euro: România îndeplinea toate cele patru criterii pentru adoptarea monedei euro în 2015-2016, dar liderii politici şi financiari ai ţării nu au putut sau nu au vrut să ducă România în zona euro

România, deşi în 2015-2016 îndeplinea toate criteriile pentru a adopta moneda euro, a ratat şansa şi acum nu mai îndeplineşte niciun criteriu de convergenţă. De ce a ratat această şansă România?

„Asta este principala întrebare la care ar trebui să răspundă guvernanţii din acea vreme şi de astăzi. Un motiv era atunci că România nu a îndeplinit, vezi Doamne, criteriul convergenţei reale. România avea un PIB pe locuitor la paritatea puterii de cumpărare mai mare decât al Croaţiei. Astăzi deja România are un PIB per capita raportat la puterea de cumpărare mai mare decât Croaţia, Grecia sau Bulgaria, bineînţeles“, spune Lucian Albu, directorul Institutului de Prognoză Economică din cadrul Academiei Române.

În acest moment, potrivit datelor Eurostat, România se află mai sus ca PIB per capita, raportat la paritatea puterii de cumpărare, decât Grecia, care este în zona euro, dar şi decât Croaţia sau Bulgaria, care este în grafic pentru a adopta moneda euro din 2024. Care ar fi avantajele monedei euro?

„Avantajele ar fi enorme. Adepţii ideii că România nu este pregătită vin cu tot felul de argumente, că s-ar pierde independenţa pe partea politicii monetare şi ar exista pârghii mai avantajoase prin care România ar putea să-şi asigure echilibrul bugetar. Este aberant. Ar disciplina guvernul să respecte criteriile, dar politicienii ar pierde o sursă  de jonglare pe partea bugetară“, mai spune Lucian Albu.

Adoptarea monedei euro nu este însă un moft. Toate statele membre ale Uniunii Europene, cu excepţia Marii Britanii, care ulterior a ieşit din UE, şi a Danemarcei, au ca obligaţie adoptarea monedei euro. Pentru a trece la moneda unică europeană, fiecare stat membru trebuie să îndeplinească patru criterii econo­mice: stabilitatea cursului de schimb, a preţurilor, finanţe publice solide şi criteriul ratelor dobânzilor pe termen lung. Există însă şi dezavantaje pentru aderarea la zona euro? „Eu unul nu văd niciun dezavantaj, ca economist. Ar disciplina pe partea de cheltuieli şi pe partea de politică monetară de asemenea“, a conchis Lucian Albu.

Sursa- zf.ro

ARTICOLE ASEMANATOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI CITITE STIRI