7.1 C
Bacău
vineri, aprilie 19, 2024
AcasăMondenAvertisment pentru fumători. Care sunt riscurile despre care nu ați auzit niciodată

Avertisment pentru fumători. Care sunt riscurile despre care nu ați auzit niciodată

Un nou studiu demonstrează ca fumatul la mâna a treia este un lucru real și că ar putea sa dăuneze grav sănătății tale și a celor din jur.

Fumatul este periculos și poate cauza o serie întreagă de probleme de sănătate – inclusiv cancerul pulmonar. Experții au dezvăluit că există acel fumat la mâna a treia care poate provoca complicații grave. Ar putea fi fum care rămâne pe haine și pe produsele de uz casnic, cum ar fi lenjeria de pat și canapelele.

Toxine rămase pe obiecte

Diferența dintre fumatul pasiv și cel la mâna a treia – este că este mai probabil să inhalați substanțe chimice de pe suprafețe și articole – decât direct din țigări. Chiar dacă nu ai fumat niciodată, poți face cancer pulmonar.

Studiile anterioare au descoperit că fumatul pasiv, fumul pe care l-ați putea inhala de la alți fumători, poate fi mortal. Când fumezi, cea mai mare parte a toxinelor nu ajunge în plămâni, ci în aerul din jurul tău.

Experții de la Laboratorul Național Lawrence Berkeley din California, SUA, au analizat impactul fumului și au spus că substanțele chimice periculoase incluse în țigări pot persista. Locuirea în astfel de spații în care există mult fum ar putea fi suficient pentru a expune pe cineva la toxine.

Efecte grave asupra sănătății

Cel care a condus studiul, Xiaochen Tang de la Berkeley Lab’s Indoor Environment Group, a spus: „Nicotina este eliberată în cantități mari în timpul fumatului și acoperă toate suprafețele, inclusiv pielea umană.” Experții au analizat pătrunderea nicotinei prin pielea șoarecilor.

Medicii au spus că inhalarea, ingestia de praf și expunerea cutanată au fost toate responsabile pentru transmiterea fumului și a efectelor lui dăunătoare. „Aceste expuneri cumulate pot contribui la un risc crescut de cancer. Căile de expunere cutanată contribuie la aportul de niveluri mari de toxine care pot fi comparabile sau chiar mai mari decât inhalarea”, au spus ei în lucrare, potrivit The Sun.

Sursa: evz.ro

ARTICOLE ASEMANATOARE

CELE MAI CITITE STIRI