10 C
Bacău
vineri, martie 29, 2024
AcasăSocialElena Hărătău: Lecția excepțională de solidaritate a românilor în cazul crizei din...

Elena Hărătău: Lecția excepțională de solidaritate a românilor în cazul crizei din Ucraina, o demonstrație a unității poporului românâ

,,Lecția excepțională de solidaritate a românilor în cazul crizei din Ucraina, o demonstrație a unității poporului român

Unul dintre aspectele prin care România s-a remarcat, în mod excepțional, anul trecut, a fost solidaritatea extraordinară manifestată față de drama cutremurătoare prin care a trecut poporul ucrainean. Atât statul român, cât și cetățenii obișnuiți, s-au mobilizat exemplar pentru a face față efectelor nefaste ale invaziei armate a Rusiei în Ucraina, pe toate palierele.

De altfel, decidenții instituțiilor europene au apreciat la superlativ contribuția României în ceea ce a însemnat gestionarea crizei refugiaților din Ucraina, mai ales în primele luni ale războiului, atunci când teama, panica și haosul au dominat o mare parte a vieții oamenilor din țara vecină.

Reacția instituțiilor statului român în administrarea și combaterea situațiilor delicate apărute în urma acestui război fără sens a fost completată în mod excepțional de intervenția românilor, care, în grupuri sau individual, s-au organizat într-o manieră ireproșabilă pentru a ajuta ucrainenii ajunși în țara noastră.

Este remarcabil că țara noastră a demonstrat, prin fapte concrete, angajamentul total în acordarea asistenței și sprijinului umanitar necesare populației refugiate.

De altfel, România a fost, încă din primele zile ale conflictului, purtătoarea mesajelor de condamnare a agresiunii militare premeditate a Rusiei împotriva Ucrainei. Deplângem pierderea de vieți omenești nevinovate și ne exprimăm compasiunea și tristețea pentru suferința poporului ucrainean.

Din nefericire însă, gravitatea crizei umanitare a fost una considerabilă, context în care Guvernul condus de premierul liberal Nicolae Ciucă a adoptat cu celeritate modificările necesare, precum și noi măsuri legislative, administrative și financiare, în scopul de a asigura tuturor copiilor ucrainieni accesul în unitățile de învățământ din România, în aceleași condiții cu elevii noștri.

De asemenea, s-a luat decizia ca universitățile românești să își modifice regulamentele de înmatriculare a solicitanților, astfel încât studenții ucrainieni să poată fi înscriși în regim de urgență în anul universitar în curs, și, totodată, să beneficieze de burse de sprijin din partea statului.

Reacția fermă și fără echivoc, precum și răspunsul remarcabil de solidaritate oferit de români în contextul crizei din Ucraina, are menirea de a ne oferi tuturor răspunsul la una dintre dilemele acestor ani post-decembriști, cea referitoare la unitatea poporului român. Lecția de solidaritate oferită de români anul trecut, în contextul războiului din Ucraina, a fost cea mai elocventă demonstrație de coeziune și unitate de după 1989.

Din această perspectivă, avem speranța și încrederea că vom reuși să ne îndeplinim aspirațiile și proiectele aflate în derulare, atât ca națiune, cât și individual.”, a transmis într-o postare deputatul, Elena Hărătău.

ARTICOLE ASEMANATOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI CITITE STIRI