,,Plenului Senatului a adoptat proiectul de reformă a pensiilor speciale. Cum era de așteptat, coaliția de guvernare a ajuns la o soluție, cred ei, ingenioasă, care de fapt reprezintă o amăgire de scurtă durată cu care speră să păcălească parșiv Consiliul European. Reprezentanții Coaliției de la guvernare au decis supraimpozitare cu 15% pe suma plătită pe partea de necontributivitate, indexarea anuală a pensiilor speciale cu rata inflației, nu în funcție de creșterea salarială și eliminarea cumulării pensie specială cu salariu de la stat.
Forma actuală a proiectului nu va face o reformă reală în sistem, nu rezolvă inegalitățile majore între pensii și nici nu va salva sistemul de pensii de la faliment. O reformă a pensiilor speciale trebuia gândită și pusă în aplicare de mult timp, înainte ca Consiliul European să se sesizeze și să facă din asta un jalon obligatoriu de îndeplinit, fără de care nu putem primi fonduri europene.
Adevărata reformă a sistemului trebuia să înceapă cu eliminarea pensiilor speciale pentru politicieni. Dar reprezentanții actualei guvernări au respins amendamentele parlamentarilor REPER care propun eliminarea completă a pensiilor speciale pentru funcționarii parlamentari, angajații Curții de Conturi, personalul auxiliar al instanțelor și parchetelor, personalul din aviația civilă, personalul diplomatic, aceștia fiind transferați în sistemul bazat pe contributivitate.
Este necesar ca toate pensiile să se bazeze pe principiul contributivității pentru a avea, cu adevărat, o reformă.”, a transmis într-o postare deputatul, Cristian Paul Ichim.