Bugetul pentru 2025 este analizat într-un ritm alert în Parlament, cu puține dezbateri detaliate, iar Guvernul propune alocări suplimentare pentru proiectele aleșilor, menținând echilibrul în Legislativ.
Lucrurile se desfășoară cu o viteză considerabilă, fiecare instituție primind avizul necesar în doar zece minute. Până acum, majoritatea avizelor sunt favorabile, iar opoziția are un impact limitat, puțini parlamentari încercând să conteste bugetele prezentate de miniștri și reprezentanții instituțiilor.
Dezbaterea detaliată pe fond urmează să aibă loc în cadrul comisiilor reunite, însă nu sunt așteptate modificări semnificative, arată Euronews.ro.
Singura formațiune care a făcut un pas major în direcția contestării proiectului este AUR, care a depus aproximativ 4670 de amendamente. Dacă acestea ar fi dezbătute individual, procesul ar dura cel puțin o săptămână.
Totuși, guvernul își propune să adopte bugetul în doar două zile și jumătate, ceea ce ridică semne de întrebare asupra spațiului real de dezbatere.
Potrivit informațiilor Euronews, guvernul a încercat să se asigure că parlamentarii nu vor bloca procesul legislativ, oferindu-le fiecăruia sume de până la 750.000 de lei pentru comunitățile pe care le reprezintă.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat că nu vor mai exista diferențe între putere și opoziție în alocarea fondurilor
Bugetul pentru 2025 atinge 1.900 de miliarde de lei, o realizare importantă pentru guvern, însă vine la pachet cu numeroase reduceri de cheltuieli.
Acestea sunt necesare pentru ca România să se încadreze în deficitul de 7% asumat de autorități.
Sursa: stiripesurse.ro
Sursa foto: tvr.info.ro