22.3 C
Bacău
duminică, mai 5, 2024
AcasăAdministratie-PoliticNicolae Ciucă a fost ieri prezent la Forumul de Securitate din regiunea...

Nicolae Ciucă a fost ieri prezent la Forumul de Securitate din regiunea Mării Negre și Balcani 2023

Nicolae Ciucă a luat parte la Forumul de Securitate din regiunea Mării Negre și Balcani 2023, unde a prezentat perspectivele și analizele cu privire la riscurile și provocările internaționale din zonă, focalizându-se pe conflictul dintre Rusia și Ucraina.

„Am participat, în cursul acestei dimineți, la Forumul de Securitate din regiunea Mării Negre și Balcani 2023, unde am vorbit despre riscurile și provocările internaționale din această zonă, în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

 Acest conflict creat de Moscova a tulburat grav toate legăturile comerciale care traversează sau ocolesc Marea Neagră și a pus o mare presiune pe economiile și resursele țărilor care depind de tranzitarea mărfurilor pe aici. Libertatea circulației maritime ori a survolului aerian au fost profund afectate de conflictul iscat de Rusia, iar asta se vede în distorsiunile create asupra energiei, a prețurilor și în general a economiilor tuturor statelor din regiune.

Dincolo de acest peisaj plin de provocări, le-am prezentat participanților planuri de viitor pe care România le construiește în prezent. Prin țara noastră vor trece importante coridoare de tranzit a gazului, a petrolului ori a electricității, care ne vor transforma într-un adevărat hub energetic regional. Uniunea Europeană plănuiește să realizeze un cablu pe sub mare pentru aducerea electricității produse eolian în Azerbaidjan. Un consorțiu din România și Azerbaidjan studiază o rută de transport a gazului lichefiat între porturile Kulevi (din Georgia) și Constanța Sud, de aici urmând să fie exportat către restul Europei. Astfel, țara noastră va fi un punct nodal pe harta energetică a Europei.

Nu în ultimul rând, am spus celor prezenți că România a fost și rămâne un pilon de stabilitate în regiune. La încheierea mandatului meu, situația economică a țării este solidă, după o creștere de 4,7% a PIB în anul anterior, după cel mai mare grad de atragere a fondurilor europene și după cea mai mare valoare a investițiilor străine directe plasate. Cu un conflict la graniță, România are resursele care ne vor da reziliență în fața oricăror provocări.”, a transmis Nicolae Ciucă.

VIDEO

https://www.facebook.com/watch/?v=785724659572575&extid=NS-UNK-UNK-UNK-IOS_GK0T-GK1C&mibextid=2Rb1fB&ref=sharing

Sursa: Nicolae Ionel Ciucă   (facebook)

Sursa foto: jurnalul.ro

ARTICOLE ASEMANATOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI CITITE STIRI