Rusia nu mai are trecere nici măcar printre propriii aliați, cum sunt China și India, și este tot mai slăbită, spune Corneliu Bjola, profesor de studii diplomatice la Oxford. Mobilizarea parțială dictată de Putin vine chiar din această slăbiciune, susține expertul, într-un interviu pentru „Adevărul”.
Profesor de studii diplomatice la Universitatea Oxford și director al Oxford Digital Diplomacy Research Group, Corneliu Bjola explică într-un interviu pentru „Adevărul” cum a ajuns Rusia să piardă sprijinul propriilor aliați, deranjați de gafele în lanț făcute de Vladimir Putin.
În același timp, măcinată de un război pentru care a insistat, dar care a prins-o nepregătită, Rusia este tot mai slăbită, susține Bjola. În această cheie trebuie privită și mobilizarea parțială, care stârnește confuzie și nemulțumire și pe plan intern, în Rusia. Prin această nouă escaladare, Kremlinul încearcă să-și mascheze slăbiciunile, arată profesorul de la Oxford.
„Ce putem spune în momentul ăsta e că avem o nouă dezvoltare, o posibilitate de escaladare care într-o anumită măsură poate prefața o eventuală intrare într-o zonă de terminare a conflictului. Cu toții am observat în momentul de față această anunțare a referendumurilor. Vine dintr-un calcul foarte clar al Kremlinului: pe de o parte, de a încerca să blocheze, să înghețe toate aceste teritorii pe care le-a invadat până acum, pe fondul pe care îl știm, al succesului contraofensivei ucrainene. Deci acesta e un semn oarecum de slăbiciune în momentul de față. Să ținem cont că armata rusă a pierdut foarte mult echipament, foarte multe trupe. Se vorbește de circa 50% din capacitatea sa, deci e un semn care spune că Rusia nu merge bine din punct de vedere militar”, subliniază profesorul Corneliu Bjola.
Cum își pierde Rusia susținerea și respectul propriilor aliați
Din cauza propriilor slăbiciuni și a lanțului de gafe din politica externă, care a culminat cu invadarea Ucrainei, Moscova și-a pierdut o bună parte din sprijinul aliaților pe care se baza atât de mult. Iar ultimele înfrângeri de pe front au făcut ca Rusia lui Putin să-și piardă și respectul unor țări ca India și China, care constată cu uimire slăbiciunile partenerului lor. Un indiciu că Putin este tot mai prost văzut este felul în care a decurs ultimul summit al Organizației de Cooperare Shanghai, de la Samarkand.
„Deci, la Samarkand Putin n-a obținut mai nimic. Nu vorbim de faptul că n-a fost o raliere a pozițiilor țărilor respective în suportul Rusiei. Nu vorbim de faptul, de exemplu, că Rusia nu a apucat să semneze niciun contract. Cu câteva zile înainte anunțase pompos detaliile contractului pentru un nou gazoduct cu China. E vorba de gazoductul care ar urma să transporte spre China gazele pe care Rusia până mai ieri le vindea în Europa. Iar rușii spuneau că toate detaliile sunt stabilite și că se va semna imediat. Ori, la summit, nu s-a semnat nimic, dimpotrivă. China chiar s-a detașat oarecum simbolic cel puțin de Rusia”, adaugă Corneliu Bjola.
Războiul, incertitudinile și ultimele amenințări ale Rusiei nu au fost deloc privite cu ochi buni de China și India. „Sunt presiuni asupra Rusiei să găsească o soluție să încheie această aventură militară. Evident, soluția pe care a găsit-o Putin cu aceste referendumuri și cu mobilizarea nu rezolva problema. Semnalele care au venit și din partea Indiei, și din partea Chinei nu sunt deloc satisfăcute cu prelungirea conflictului. Pentru că această mobilizare asta înseamnă, o mobilizare a conflictului. Iar soluția rațională ar fi ca Rusia să încerce să se retragă și oarecum să recupereze ceea ce s-a întâmplat. Deci întrăm într-o anumită logică în momentul de față, logică în care pentru Rusia situația s-a schimbat”, mai spune profesorul.
Sursa: adevarul.ro