23.8 C
Bacău
joi, mai 2, 2024
AcasăExternCine trădează, de fapt, Occidentul? Rusia luptă contra Ucrainei cu arme ce...

Cine trădează, de fapt, Occidentul? Rusia luptă contra Ucrainei cu arme ce conțin piese produse în SUA și Europa

Rusia a cumpărat, înaintea declanșării războiului împotriva Ucrainei, tehnologie militară de la mai multe companii din SUA, Europa și Asia. Piesele produse în străinătate au fost descoperite după demontarea armelor capturate de la ruși.

În lupta împotriva Ucrainei, armata rusească folosește arme ce conțin piese produse de companii din SUA, Asia și Europa, se arată într-un raport al Royal United Service Institute (RUSI), un think-tank din lume specializat în probleme militare şi de securitate.

Mai exact, după demontarea armelor rusești capturate de pe front, armata ucraineană a anunțat că 27 dintre acestea se bazează pe componente occidentale, iar circa două treimi provin de la companii cu sediul în Statele Unite. Celelalte componente au fost fabricate în Europa și Asia.

Jack Watling, expert în război la RUSI, a precizat că armele rusești, care depind de electronica occidentală, a dus la moartea a mii de ucraineni. El a mai precizat că o intensificare a restricțiilor la export ar putea face foarte dificilă refacerea arsenalului de arme al Rusiei.

O rachetă de croazieră rusă conține 31 de componente străine

Companiile care produc cipurile care sunt folosite în arme au anunțat că au oprit vânzarea de astfel de componente Rusiei și nu susțin în niciun fel ca produsele lor să fie folosite pentru încălcarea drepturilor omului.

Piesele occidentale costă doar câțiva dolari, motiv pentru care companiile rusești au profitat de acest lucru și au achiziționat cantități mari de cipuri înaintea războiului cu Ucraina.

Printre primele țări care a impus o licență pentru expedierea de microcipuri în Rusia a fost Statele Unite. Potrivit RUSI, armata rusă este dependentă de microcipurile produse în Occident, având nevoie de ele atât la radiouri, drone, cât și la mai multe tipuri de muniții.

De la debutul războiului și până acum, Rusia a folosit aproape 4.000 de rachete ce conțin cipuri produse în Occident. După izbucnirea războiului, țări-cheie în producerea de microcipuri, Japonia, Taiwan şi Coreea de Sud, au interzis vânzarea acestora Rusiei.

Anul trecut, Guvernul Statelor Unite a anunțat că mai multe firme rusești au achiziționat, prin intermediul unui distribuitor chinez, în martie 2021, electronice de 600 de mii dolari de la firma americană Texas Instrument. Mai mult, aceeași companie a cumpărat, în septembrie 2021, microelectronice produse de Xilinx de 1,1 milioane de dolari.

Rusia ar urma să se confrunte cu o criză a microcipurilor, ceea ce ar duce la mari probleme pentru armata rusă, scrie Reuters.

Sursa:evz.ro

ARTICOLE ASEMANATOARE

CELE MAI CITITE STIRI